this is HOME  
D i a v e r s
curriculum vitae
 
English language version

actueel
algemene info
Evelien van Asperen
promotieonderzoek
methode Diavers
interculturele paradox
publicaties
contact

Curriculum Vitae

Evelien van Asperen is geboren in Zeist op 9 februari 1957. Na de middelbare school heeft zij de Lerarenopleiding Omgangskunde en Gezondheidskunde in Utrecht gevolgd. Zij deed interculturele ervaring op in Oost-Europa, Latijns Amerika en AziŽ en in het onderwijs in Nederland. Tussen 1983 en 1989 studeerde zij in deeltijd Culturele Antropologie aan de RU Utrecht. In deze periode deed zij onder meer onderzoek in Nepal. Vervolgens was zij twee jaar consulente bij de Stichting Vredesopbouw in Utrecht. Daarna werd zij projectleider interculturele vorming op de afdeling onderzoek en ontwikkeling van de OVDB, een instelling van het leerlingwezen in de sector zorg en welzijn.


Evelien2005
Sinds 1995 was Evelien werkzaam bij Pharos, Kenniscentrum vluchtelingen, migranten en gezondheid, te Utrecht. Daar verzorgde ze ondermeer traininge, meerdaagse scholingen, adviseerde ze organisaties bij hun interculturalisatie- proces en begeleidde ze onderzoeksstudenten.

Evelien van Asperen promoveerde in 2003 op een proefschrift met de titel Interculturele communicatie & ideologie. De vertaling in het Engels verscheen in 2005. Ze droeg bij aan internationale conferenties, zoals in Verona, georganiseerd door een samenwerkingsverband waaronder de International Association for Intercultural Education en ze nam deel aan een Europees project Migrant Friendly Hospitals, onder leiding van het Ludwig Boltzmann Institute in Wenen.

In augustus 2005 werd bij Evelien de diagnose gesteld: hersentumor. Sindsdien onderging ze drie hersenoperaties, bestraling, diverse chemokuren en experimentele behandelingen. In deze periode streed ze voor het leven, voor haar leven en voor haar missie: verbeteren van beleid en praktijk op het gebied van diversiteit en interculturalisatie. Tot in 2010 was zij actief als trainer en adviseur op dit terrein bij Pharos. Daarnaast werkte ze aan de voltooiing van haar boek Voorbij de interculturele paradox.

Evelien overleed op 27 mei 2011 aan de gevolgen van haar ziekte.